Filmer som inspirerar affärskvinnor

Article 9

Filmvärlden är en stor källa till underhållning och nöje och kan framkalla både skratt och tårar och den är ibland även en mycket inflytelserik och inspirerande institution. Att se en film kan peppa en människas humör, skapa idéer, öppna för diskussion och få folk att känna att de kan göra saker som till synes är omöjliga. Det finns ett stort antal filmer om affärskvinnor där vissa varit inspirerade av verkliga personer och händelser, medan andra varit rent fiktiva. De har dock alla gemensamt att de handlar om kvinnor som lyckas i affärsvärlden med olika medel och metoder och för de som känner att de kanske har en framtid inom denna kan de vara mycket motiverande.

Working Girl
På 80-talet kom filmen Working Girl ut med Melanie Griffith i huvudrollen. Den handlade om en ung amerikanska vars dröm var att bli en framgångsrik börsmäklare och även om filmen är en lättsam, romantisk komedi behandlade den ändå kvinnors möjligheter att kunna förverkliga sina drömmar. Här presenterades den gamla klyshan om den framgångsrika, hårda bitchen i Sigourny Weavers roll som den kvinnliga chefen men samtidigt den som senare skulle inspirera till Sex and the City karaktärer där skickliga kvinnor kan klättra i karriären samtidigt som de är sexiga.

Chocolat
Det vattnades inte bara i munnen hos publiken när denna film om en liten chokladverksamhet i en fransk småstad kom ut, utan visade även vad en ensamstående mor kan klara av på egen hand om hon bara har hjärnan och hjärtat på rätta stället. Juliette Binoche spelar en kvinna som är skicklig på att laga allt som har med choklad att göra, och trots stadsbornas initiala misstänksamhet lyckas hon göra sin affär till en stor succé.

First Wives Club
Tre medelålders kvinnor hamnar i en svår situation då deras män betett sig illa och de alla plötsligt sitter med skilsmässopappren i handen. En fjärde väninna klarar inte av situationen och begår självmord, varav de resterande tre bestämmer sig för att bilda ett företag för att hämnas på sina otrogna exmakar. Filmen igenom är det egentligen inte klart vad deras verksamhet egentligen handlar om, men allt sätts upp i affärsmiljö, med viktiga möten, affärskort och kontor. Poängen med denna film är inte en specifik produkt eller en viss affärs bransch, utan snarare budskapet att alla kvinnor kan få framgångar om de bara vågar ta för sig.