Linedancing ett sätt att umgås

Tycker du om att dansa och vill göra det tillsammans med andra, men utan att behöva ha en partner och dansa två och två? Då är linedance den perfekta dansen. Man dansar, som namnet antyder, stående på rad. Både kvinnor och män kan delta, men eftersom man vanligen inte har en partner är det här den perfekta dansen för kvinnor att dansa tillsammans. Det blir ett fartfyllt sätt att umgås samtidigt som många känner sig stärkta av att dela en stund av musik och energifull dans med andra kvinnor.

Linedance är en dansform som blev populär i USA på 1970-talet. Från början dansade man nästan alltid till countrymusik, men i dag förekommer all möjlig slags fartfylld musik, till exempel från radions topplistor, och man hittar på nya danser till andra musikgenrer. I dag finns över 60 000 olika danser. I samtliga står man på rad och även om man interagerar med varandra emellanåt är det aldrig en regelrätt pardans.

Om man vill starta en egen klubb för att dansa linedance behöver man till att börja med en lokal. På flera orter kan man hyra in sig på skolor och låna deras idrottshallar, men konkurrensen är ofta stor då många idrottsklubbar vill hålla till i samma lokaler på kvällar och helger. Ett alternativ om man vill satsa stort är att ta ett lån, till exempel genom att ta hjälp av freedomfinance.se och bygga en egen lokal. Då kan man in sin tur hyra ut lokalen när man inte använder den och på så sätt få in pengar. Fördelen med en egen lokal är att man får ett golv speciellt anpassat för just dans.

Att komma igång med linedance är ganska enkelt, men man blir aldrig fullärd. Eftersom i princip varje låt har sin egen dans behöver man lära in dem en och en. Till alla danser skrivs en dansbeskrivning. Från början var det ett mer omfattande projekt, men i dag kompletteras dansbeskrivningarna med Youtubefilmer. Ibland ordnas så kallad öppen dans då man kan komma och dansa för nöjes skull, utanför träningstillfällena. En dj ordnar en spel- och danslista i förväg så att man kan träna på danserna hemma eller tillsammans med sina väninnor.

Linedance är vanligt vid uppvisningar men man kan också tävla i dansen. Vid uppvisningar och tävlingar klär sig deltagarna ofta enhetligt. Det är vanligt med cowboyinspirerade kläder och ibland har kvinnorna vida kjolar och klänningar som fladdrar och flyger när de dansar. När man tävlar inom sporten handlar det mycket om teknik. Man kan hamna på olika nivåer beroende på hur man placerar sig i tävlingarna. De med högst ranking kallas Megastar. I den klassen tävlar man enbart mot de allra bästa inom sporten.