Coco Chanel – en affärskvinna utan like

Article 8

Modejätten Chanel har länge varit ett av världens främsta namn inom kvinnlig skönhet, klädsel och accessoarer och dess grundare, Coco Chanel var en av 1900-talets främsta affärskvinnor. Denna drivna fransyska var inte bara en begåvad modedesigner utan även en extremt skicklig entreprenör som verkligen förstod hur viktig marknadsföring av sitt namn är. Med hennes karaktäristiska och ofta bitande humor, snöpliga kommentarer och självständiga attityd gjorde hon Chanel till så mycket mer än ett modehus. Hon gjorde märket till en symbol för kvinnlig styrka, sensualism och feminism och är än idag en av historiens mest ikoniska affärskvinnor.

Gabrielle Bonheur “Coco” Chanel föddes år 1883 under för tiden mycket svåra förhållanden. Hennes mor var en ogift tvätterska och fadern var en resande gatuförsäljare. När Coco var blott tolv år gammal dog modern i tuberkulos, en av tidens stora sjukdomar, och hon placerades i ett barnhem då fadern inte kunde ta hand om den unga flickan. Ironiskt nog var det moderns död som på många sätt skapade Cocos framgångshistoria då det var just på detta barnhem hon lärde sig att sy.

När den unga sömmerskan fyllt arton lämnade hon barnhemmet och började försörja sig genom att sy på dagarna och uppträda i kabaréer om kvällarna. Hon fick snabbt en hel del uppmärksamhet från manliga beundrare och blev älskarinna åt några av samhällets rikaste män. Det var just en av dessa män som inspirerade henne att designa den berömda, fyrkantiga klänning som skulle komma att bli hennes signatur, efter att ha beundrat formen på en whiskey flaska han alltid såg till att ha tillhanda. Hon började också tillverka hattar som snart blev populära bland tidens aktriser.

Vid 35 års ålder öppnade Coco Chanel sin första butik, delvis finansierad av en av sina älskare. Detta var dock inte vilken butik som helst, utan en affär helt baserad på hennes egna designer och vision om kvinnligt mode. Chanel ansåg av kvinnor skulle kunna vara både vackra och bekväma, något som ditills nästan varit en omöjlighet med allla hårt snörda korsetter och omöjliga håruppsättningar. Nej, nu handlade det om sportig glamour, om vardagslyx, om “casual chic” som det kallas idag. Här fanns kläder, hattar och väskor och snart även smycken och hennes stora succéparfym Chanel No. 5, uppkallad efter vad Coco ansåg vara hennes tursiffra.

Trots många kontroverser som involverade Cocos involverande med tyska intelligensia under det andra världskriget och hennes långa radda älskare så var hemligheten bakom Chanels succé alltid hennes knivskarpa affärssinne och stora vision. Hon förstod värdet av att ge sitt namn en viss karaktär och genom att organisera olika events skapade hon en hel myt runt sitt varumärke, inte minst med kunder Marilyn Monroe och Jackie Kennedy.