Fenomenet Oprah Winfrey

Article 7

Under den årliga Golden Globe galan i januari 2018 höll Tv-personligheten Oprah Winfrey ett så starkt tal inspirerat av den stora metoo kampanjen att det genast började viskas om en eventuell presidentkandidatur. Talet handlade om visioner, respekt, samarbete och en ny framtid och hade man bytt ut ämnet det handlade om mot ett regelrätt valtal hade det inte varit någon större skillnad på det. I och med Barack Obama fick USA sin första svarta president; är Amerika nu redo för sin första svarta kvinnliga?

Det som gjort Oprah Winfrey, eller kort och gott Oprah som hon alltid kallas i amerikanska media, ett så stort namn är en kombination av en fascinerande levnadshistoria, en extremt stor talang att tala inför publik, känsla för vad samma publik vill ha och en mycket driven vilja. Som entreprenör har hon länge varit Amerikas rikaste svarta kvinna och kan dessutom stoltsera med att hon är landets första, svarta, kvinnliga miljardär. Det är dock inta bara pengarna som gör henne till en sådan enorm succéhistoria utan det faktum att hon här gjort allt på egen hand och kommer från en, minst sagt, modest bakgrund. Genom att ha fötts in i Amerikas fattiga sida och med en uppväxt kantad av alkoholism, övergrepp och våldtäkt kom Oprah från de värsta förhållandena och att hon är idag är en av USAs mest framgångsrika kvinnor är en nästan ofattbar bedrift.

Så vad är det som gjort henne så rik? Hur har hon lyckats spara ihop tre miljarder dollar på bankboken? Svaret är TV! Oprah började sin karriär inom media och fick på 80-talet en egen talkshow som på ett mycket tidigt stadium närmast kan liknas vid så kallad trash-tv. Här handlade det om skvaller, celebriteter och personliga drama men vad som gjorde Oprah omedelbart så populär var dels hennes förmåga att få människor att erkänna personliga problem inför tv-publik men också hennes egen öppenhet om sitt personliga liv. Publiken fick följa hennes kamp mot övervikten, höra om hennes fruktansvärda upplevelser som ung, fattig tonåring i Mississippi och om hennes tragiska graviditet som slutande med att barnet dog.

Oprah insåg snabbt sin förmåga och vilken stor respons hon fick från Amerikas Tv-tittare och startade snabbt sitt eget produktionsbolag. På så sätt hade hon inte längre enbart en hög lön från sitt jobb, utan var även ägare av sin egen produkt. I samband med det började hon ägna sina program åt seriösare frågor som psykologiska problem, hjärtsjukdom och öppenhjärtiga intervjuer med kändisar som Michael Jackson. Hon introducerade Dr. Phil till publiken och hans egen TV-show ägs idag av Oprahs produktionsbolag och rankades fyra år i rad som den högst betalda kvinnan i USA av tidningen Forbes. Vid sidan av det har hon även skrivit böcker, spelat filmroller och startat sina egna välgörenhetsorganisationer och nu är frågan om presidentposten är hennes nästa trappsteg.