Företagsvärldens mäktigaste kvinna?


Det finns några kandidater till vem som är företagsvärldens mäktigaste kvinna. Bland de tänkbara kandidaterna finns till exempel Virginia Rometty som är direktör för IBM, Indra Nooyi, f.d. VD för Pepsi och Irene Rosenfeld som är VD för Kraft. Frågan är dock om inte titeln som världens mäktigaste kvinna i företagsvärlden bör gå till Sheryl Sandberg. Som operativ chef för Facebook har hon direkt inflytande över livet för miljarder människor över hela världen.

Om man bara ska säga en sak om Sheryl Sandberg så är det att hon knappast lär behöva köpa tjänster från Bolagsspecialisten. I alla fall inte inom en överskådlig framtid. Bolagsspecialisten kan nämligen hjälpa till med att snabbavveckla aktiebolag. Om du har ett aktiebolag som du av en eller annan anledning vill avveckla snabbt köper Bolagsspecialisten ditt företag. Erbjudandet just nu är för 5995 kr, och det går undan. Om du avvecklar ditt företag idag får du summan utbetald till ditt bankkonto inom 3-5 bankdagar.

Spikrak karriär


Sheryl Sandberg föddes 1969 i Washington D.C. Hon har en kandidatexamen i ekonomi från Harvard och en MBA från Harvard Business School. Innan hon började jobba för Facebook arbetade hon bland annat på det amerikanska finansdepartementet för Lawrence Summers som var finansminister under Bill Clinton. Hon gjorde uppenbarligen väldigt bra ifrån sig och blev 2001 rekryterad av Google. På Google jobbade hon med försäljning och annonser. Det gick också otroligt bra. Att hennes arbetsteam under de sju åren hon var där växte från fyra till 4000 personer säger någonting om hur framgångsrik hon var. Det var hennes framgångar på Google som 2008 fick Mark Zuckerberg att rekrytera henne till Facebook.

Som operativ ledare för Facebook har hon en stor del i det sociala nätverkets dominerande ställning. När hon 2008 tillträdde till den position hon nu innehar hade Facebook året dessförinnan ett resultat som visade på en förlust på 56 miljoner dollar. Tio år senare hade siffrorna vänt till en vinst på dryga 22 miljarder dollar. Vändningen beror i hög grad på Sandbergs strategiska kompetens. Under hennes ledning har Facebook satsat stora resurser på att bli världens främsta annonsplats för småföretag.

Tilltagande kritik

På senare år har Sandbergs framgångar till viss del kantats av tilltagande kritik. Som högt uppsatt på Facebook har det förstås inte gått att parera kritik som följt i svallvågorna av USAs förra presidentval. Sheryl har fått spendera mycket energi på att försvara företaget i stormar som blåst upp kring påverkanskampanjer, integritetskränkningar och mycket annat. Inte för att det går någon direkt nöd på henne för den sakens skull. Enligt de flesta analyserna har hon i dagsläget tillgångar som värderas till någonstans runt 1.8 miljarder dollar. Enligt de flesta analyserna sitter hon också fortsatt säkert på sin ledande position i Facebooks organisation.