Läppstiftsdjungel – en bok om företagskvinnor

Article 14

Candace Bushnell är trots sina enorma framgångar inte den mest berömda författarinnan idag, vilket delvis kan bero på att hennes karaktärer blivit ikoniska att hon själv nästan hamnat lite i skymundan. Med sin enorma succé Sex and the City som blev en av TVs mest framgångsrika serier visade hon en kvinnovärld som många inte ens visste existerade.

Borta var den strikta affärskvinnan som måste vara hård och “avfeminiserad” och fram kom den starka, sexiga kvinnan som inte var rädd för att ha högklackat och läppstift på sig när hon arbetade. Nu har Bushnell skrivit en annan bok i ett liknande tema, “Läppstiftdjungeln som också den filmatiserats med den berömda amerikanska skådespelerskan Brooke Shields i huvudrollen.

Här följer läsaren/tittaren tre framgångsrika maktkvinnor som alla har ledande positioner inom sina branscher och även om många kritiker klagar på att Bushnell porträtterar sina hjältinnor som alldeles för ytliga så har hon miljontals fans över hela jordklotet. Författarinnan själv anser att många inte förstår hennes samhällskritik och satir och menar att det är gamla, traditionella fördomar att kvinnor som är mäktiga inte skall kunna vara kvinnliga. Att vara skicklig på sitt jobb har ingenting att göra med hur höga ens klackar är, utan det är personen bakom läppstiftet som är duktig på sitt jobb!