Bli proffs på presentationer

Inom många yrkeskategorier är det viktigt att presentera och kunna förmedla komplexa idéer och resonemang både till externa parter och internt i företaget. Den som lyckas förmedla sina tankar har större möjligheter att betraktas som driftig och som en ledare. Eftersom forskning tyvärr visar att många lyssnar mer på mäns idéer än på kvinnors gäller det som kvinna att slipa sin presentationsteknik. Så här gör du!

Rätt verktyg för bra presentationer

Börja med att se till så att du har rätt verktyg för att verkligen kunna förmedla dina idéer på ett så konkret och bra sätt som möjligt. En genomarbetad Power Point-presentation eller en bra whiteboard från OfficeDepot är en bra början. Om du visualiserar och skissar upp det du vill berätta under tiden du pratar är det lättare för deltagarna att förstå de mer komplicerade resonemangen. Kolla alltid så att tekniken, exempelvis projektorer och whiteboardpennor, fungerar som de ska innan mötet för att slippa otrevliga överraskningar och väntetid.

Vässa din presentationsteknik

När verktygen är fixade gäller det att fundera över din egen presentationsteknik. Tänk på det här:

  • Var engagerad och förberedd. Visa att du tror på och brinner för dina idéer och ha väl underbyggda argument som du verkligen har tänkt igenom. Förbered en tydlig struktur för din presentation så att du slipper fundera över vad du ska säga när.
  • Var dig själv. Många presentatörer spelar en roll, de presenterar helt enkelt så som de tror att en bra presentation ska vara. Tyvärr är det här enkelt att se igenom för de flesta, försök därför att vara dig själv så långt det är möjligt.
  • Stå stadigt. Ett enkelt knep om du är nervös är att se till så att du står stadigt med båda benen förankrade i marken och tar ett djupt andetag innan du börjar. Genom att ha en rak hållning signalerar du självförtroende.