Historiska kvinnliga entrepenörer

Article 10

Beroende på vilken era kvinnor har levt i så har de haft olika rättigheter och social status genom tiderna. Det har gått lite grann som en berg och dalbana där man under vissa tider har haft samma status som män, som i antikens Egypten, bara för att bli fråntagna alla rättigheter, som i antikens Athen. Medletidskvinnor i Europa var ofta både företagare och mäktiga medan 1700-talets kvinnor i bland annat England inte hade många rättigheter, inte fick ärva och enligt lag fick pryglas av sina män så länge käppen inte var tjockare än hans tumme. Det har trots det funnits ett stort antal kvinnliga entreprenörer i historien som barn i dag inte får lära sig om tillräckligt mycket.

Vad detta kan bero på kan man diskutera men faktum är att svenska historieböcker inte ger tillräckligt mycket uppmärksamhet om historiska kvinnor som både var framgångsrika och maktfulla. Genom att inte ge dem tillräckligt med information om den kan unga tjejer till exempel få intrycket av att kvinnor inte har varit viktiga vilket starkt påverkar deras självkänsla och hopp om framtiden. Varför hoppas på en lysande karriär om ingen har lyckats förut?

Ett av många exempel är Maria Sofia de la Gardie som levde på 1600-talet och betraktades som en av Sveriges riktigt stora kvinnliga företagare. Hon räknas som en av de första kvinnor som drev företag på egen hand och hon var extremt framgångsrik genom att bland annat satsa på jordbruk och textilindustri. Hon sysslade också med bankväsendet och lokal politik och det är därför kanske inte så förvånande att hon anklagades för häxeri. Som tur var avfärdades anklagelserna men hennes starka personlighet och drivande vilja måste ha tett sig som minst sagt irriterande för många.