Sveriges mäktigaste kvinnor

Article 1

Sverige anses vara ett av världens bäst könsfördelade länder, men det innebär inte att det råder total jämlikhet. Det finns fortfarande många svartlistade företag där man inte har en endaste kvinna i styrelsen eller över huvud taget ledande positioner medan det som bäst handlar om att ungefär en femtedel av medlemmar i styrelser är kvinnor. Det finns dock ett stort antal framgångsrika kvinnor i svenskt näringsliv och tidningen Veckans Affärer har publicerat en lista med Sveriges mäktigaste kvinno där man presenterar hela 125 namn som tagit sig ända upp till toppen.

Bland dessa starka kvinnor hittas en hel del namn som alla mötts av stark kritik vid sitt tillträde, men som med tiden har visat sig inte bara vara skickliga, utan dessutom har lett sina företag till nya framgångar. Ett exempel på det är Gunilla Herlitz, Chefredaktör och vd på Dagens Nyheter, som möttes av mycket motstånd då hon fick jobbet men som sedan sitt tillträde har ökat tidningens vinster med hela 60%, en oerhört imponerande prestation. Herlitz kommer på listans 22:a plats och bara några snäpp upp, på 20:e plats återfinns Jeanette Söderberg, Vice Global Retail Manager på IKEA, som efter en lång karriär inom företaget idag är ansvarig för möbeljättens utlandsmarknad som drar in högre vinster än någonsin.

En av IT-världen mäktigaste kvinnor är Eva Gidlöf, som är vd för Tieto Sverige som idag omsätter 18 miljoner kronor. Detta placerar henne på plats 13 på Veckans Affärers lista men ännu högre på de listor som inriktar sig på denna specifika bransch. På 10:e plats hittar vi en ikon inom ämnet ledande kvinnor i näringslivet med kanadensiskan Rima Qureshi, chef cdma mobilsystem på elektronikföretaget Ericsson som blev den absolut första kvinnan att få en ledarposition inom koncernen. Hon har varit anställd på företaget sedan början på 90-talet och har med sina bedrifter blivit en sann rollmodell för många kvinnor inom företagsvärlden genom att krossa det notoriska glastaket.

Så vilka hamnar i den absoluta toppen? På tredje plats hittar vi Malin Frenning som är affärsområdeschef för Telia Sonera och med det är ansvarig för 80% av Europas internettrafik. Tvåa är SAABs ställföreträdande koncernchef Lena Olving som även är styrelsemedlem på SJ. Tidningens etta är en stark kvinna inom finansvärlden, Susanna Campbell, som är tillträdande koncernchef för investmentbolaget Ratos, och har suttit i den positionen i tio år.